Hepimizin içinde bir “ertelemeci” yaşıyor. Kimi zaman hafif, kimi zaman kronik düzeyde olan bu alışkanlığımız, hayatımızın neredeyse her alanını etkiliyor. Peki neden erteliyoruz ve bu durumla nasıl başa çıkabiliriz? Gelin, beynimizin derinliklerinde yaşayan bu ilginç karakterleri tanıyalım.
Erteleme alışkanlığını anlamak için, önce beynimizde yaşayan üç önemli karakteri tanımamız gerekiyor:
Ertelemenin iki farklı türü var ve bunları birbirinden ayırt etmek çok önemli:
Ertelemecilerin çok iyi bildiği bir yer var: Karanlık Oyun Alanı. Burası, yapılmaması gereken zamanlarda yapılan eğlenceli aktivitelerin mekanı. Ancak buradaki eğlence gerçek bir eğlence değil, çünkü:
90 yıllık bir hayatı haftalara böldüğümüzde ortaya çıkan tablo düşündürücü: Her kutu bir haftayı temsil ediyor ve toplam kutu sayısı sanıldığı kadar çok değil. Üstelik bir kısmını çoktan kullandık bile.
Erteleme, sandığımızdan daha evrensel bir sorun. Önemli olan, bunun farkında olmak ve özellikle uzun vadeli erteleme alışkanlıklarımızla yüzleşmek. Çünkü hayat sandığımızdan kısa ve her ertelenen an, geri dönüşü olmayan bir kayıp.
Belki bu yazıyı okumayı da erteleyecektiniz, ama okuyorsanız, artık harekete geçme zamanı. Tabii ki… hemen şimdi olmak zorunda değil, ama yakın zamanda, değil mi?
🧭 Giriş: Binlerce Yıllık Bir Bilgelik Kaynağı I Ching ya da Değişimler Kitabı, insanlık tarihinin…
🧭 Giriş: I Ching’in Kalbindeki Semboller I Ching sisteminin en temel yapı taşları olan hexagramlar,…
🧭 Başlangıç: I Ching Nedir? I Ching (ya da Yi Jing), Türkçeye genellikle “Değişimler Kitabı”…
Her gün binlerce duyguyu hissedip geçiyoruz, ancak içlerinden biri hem zihnimizi hem de bedenimizi yeniden…
Günlük hayatta, bir telefon numarasını akılda tutmak, yeni bir bilgiyi işlemek ya da bir plan…
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ile yaşamak, yetişkin hayatında önemli zorluklar yaratabilir. Ancak doğru…